Vodotesen iPhone?

Vodotesen iPhone?

Na servis prejmemo vedno več iPhonov v popravilo, ki so bili izpostavljeni vodi (padec v wc, morje, dež, ipd). Stranke pa so začudene, ker telefon preneha delovati kljub temu da je ”waterproof”. Resnica vodotesnega iPhona pa je drugačna.

Apple je ob izidu iPhona 7 in 7 plus svojim novim modelom dodal IP67 zaščito in oznako water-resistant (vodo odporen), kar je veliko ljudi razveselilo, saj so prepričani, da je nihov novi iPhone vodotesen, kar v praksi in iz izkušenj na servisu lahko povemo da žal to ne drži oz ne drži v popolnosti.

Kaj pomeni IP67 - pomeni, da je lahko naprava (v našem primeru iPhone) ”preživi” oz ne utrpi nobenih poškodb v globini vode 1 meter in je lahko potopljen 30 min. Poleg tega naj bi bil telefon tudi odporen proti prahu.

V teoriji vse lepo in prav, vendar te testi se izvajajo, ko je iPhone nov in ni v uporabi - težava s temi testi nastane ko uporabnik iPhone uporablja že nekaj časa, občasno seveda tudi kdaj pade, se nanj usedemo ali kako drugače vplivamo na stanje iPhona. S časom tesnila, ki so pod robovi zaslona začnejo odpovedovati oz ne tesnijo vode več tako dobro, kot so jo ko je bila naprava nova. Poleg tesnil pod zaslonom je najpogostejši vdor vode v iPhone pri vložišču za sim kartico, saj velikokrat uporabniki niso pozorni na drobno gumico okloi vložišča in se lahko velikokrat preščipne, kar seveda pomeni da na tem predelu iPhone ni več vodo odporen.

Kaj storiti v primeru, da je bil iPhone izpostavljen vodi?

Vsekakor odsvetujemo, da iPhone priklapljate na kakršnokoli napajanje, saj lahko s tem resno poškodujete notranje komponente iPhona. Apple predlaga, da počakate vsaj 5 ur preden poizkusite napravo ponovno prižgati.
Kaj pa riž? Riž je predvsem dober za kuhanje, za kaj drugega pa ne. Po spletu kroži veliko teorij o tem, da napravo zakopljite v posodo z rižem in bo čudežno začela delovati.

Riž naj bi vlekel nase vlago - to drži, vendar če je v vaš iPhone vdrla voda je riž ne bo izvlkel ven. Voda lažje vdre v napravo, kot pa jo dobite ven - ne da bi iPhone odprli.
Najbolje je, da iPhone, ki je bil izpostavljen vodi čim prej prinesete na servis, da ga lahko čim prejmodpremo - pravilno očistimo in osušimo, ter testiramo.
Največ iPhonov, ki so izpostavljeni tekočini se da popraviti ko so dejansko še mokri oz ko je znotraj še voda, saj se pstopek oksidacije še ne začne.

Zaključek: dokler Apple v svojih garancijskih pogojih ne krije poškodb z vodo ne priporočamo ekstremnih podvigov z vašimi iPhoni v bližini vode. Zavedati se moramo, da iPhone ni naprava v rangu nižjega cenovnega razreda in jo poškodba z vodo lahko uniči. Za slikanje/snemanje v vodi ali pod vodo priporočamo, da si raje priskrbite kakšno akcijsko kamero, ki dejansko zadrži vodo.  

Ostali zapisi: