iPhone 8, ki se ne napolni preko 1%

iPhone 8, ki se ne napolni preko 1%

Na servis smo prejeli iPhone 8 pri katerem smo naleteli na čudno težavo. iPhone je deloval normalno, le pri polnenju stanje baterije ni prišlo preko 1% kapacitete.

Ko smo napravo odprli smo ugotovili, da je v napravi že bila menjana baterija in da pri prejšnem popravilu niso privili vseh vijakov na svoje mesto.

V iPhone smo vgradili novo baterijo, da izločimo če je napaka na sami bateriji. Težava se pojavlja tudi z novo napolnjeno baterijo. Izločili smo, da je napaka na bateriji in se lotili diagnostike matične plošče iPhona pod mikroskopom.

Ko smo matično ploščo pregledali pod mikroskopom smo ugotovili, da se je pri menjavi baterije potrgalo nekaj komponent (mosfet) ob samem konektorju baterije na matični plošči. Pri pregledu shematike iPhona smo ugotovil, da se je pri poškodbi komponent tudi pretrgala nogica na matični plošči na katero je komponenta spojena.

Tudi če zamenjamo komponento nam manjka ena izmed treh povezav pod komponento. Z uporabo programa za branje shematik preverimo kam bi morala povezava slediti. Edina možnost da bo iPhone deloval je , da mankajočo povezavo obnovimo. Do mesta kjer je pretrgana nogica peljemo žico debeline 0,009 mm in jo fixsiramo z UV pasto za maskiranje.

Sedaj imamo matično ploščo iPhona pripravljeno za namestitev novega mosfet-a. Komponento namestimo na pravilno pozicijo in jo segrevamo z vročim zrakom dokler se ne spoji na spodnje povezave. Matično ploščo očistimo in vgradimo v iPhone, ter stestiramo delovanje stanja baterije. Ko se naprava prižge vidimo da pravilno prikazuje stanje % baterije.

Pri menjavi bateriji iPhona je potrebno biti zelo previden, saj so ob konektorjih običajno (pri vseh modelih) tudi ostale komponente, ki jih lahko hitto potrgate, če ste nepazljivi ali pa nalenatančni.
 

Ostali zapisi: