Težave s polnenjem pri iPhonu

Težave s polnenjem pri iPhonu

Pri iPhonih z lightning konektorjem obstaja znana napaka, ki se pojavlja dokaj pogosto - nepravilno delovanje čipa Tristar na matični plošči. Različni modeli iPhonov in iPadov imajo različne varijante teh čipov integriranih na matični plošči. Ta čip regulira napajanje (polnenje) iPhona in USB funkcionalnost same naprave.

Razlog da prihaja do te napake ni zaradi napake pri obliki ali zasnovi iPhona, vendar zaradi uporabe nepravilnih ali slabe kvalitete polnilnih kablov in polnilcev. Največkrat te napake povzročajo avto polnilci, ki nimajo nadzorovanega toka. Imeli smo tudi primere ko se je na napravi uporabljalo poškodovane kable, ki jih prejmete ob napravi in so povzročili nedelovanje čipa za regulacijo napajanja. Te napake se pojavljajo na napravah, ki za polnenje uporabljajo lightning kable - te iNaprave potrebujejo natančno reguliran signal iz napajalnih enot.

Simptomi odpovedi čipa Tristar:

  • iPhone postaja vroč ko se polni
  • iPhone zazna da se polni, vendar % ne rastejo - ”fake charging”
  • iPhona ne morete prižgati in se ne odziva ko ga priklopite na napajanje
  • Baterija na iPhonu se zelo hitro prazni
  • USB povezava z računalnikom se prekinja ali pa računalnik ne zazna iPhona
  • Lahko se polni počasi, vendar ko se iPhone izprazni ga ne morete več napolniti
  • ”Accessory Not Supported” se pojavi ko priklopite iPhone na polnenje

Tu je še nekaj drugih simptomov povezanih s to napako, kot na primer, da se iPhone polni le ko je ugasnjen in ne kadar je prižgan.

Kar se tiče popravila te napake oz menjave čipa za regulacijo napajanja iPhona je izvedljivo, seveda pa ni enostavno, saj je za to potrebno uporabljati pravilna orodja in biti pazljiv pri sami izvedbi, saj se čip odstranjuje z vročim zrakom in je potrebna izredna natančnost pri odstranjevanju in namestitvi novega čipa.

Ko iz iPhona odstranimo čip se lotimo priprave matične plošče - na nogice na matični plošči nanesemo svinčeno spajkalno pasto, da se nov čip bolje spoji z matično ploščo. Po nanosu flux-a (smole za lotanje) namestimo nov čip, ki kora biti pravilno orientiran in se lotimo segrevanja. Ko se stopijo kontakti pod čipom preverimo če so povezave dobro spojene in očistimo matično ploščo, ter jo zmontiramo v ohišje in sestavimo iPhone.

Sledi testiranje naprave. Polnenje iPhona testiramo z regulatorjom napajanja, ki nam pokaže, če se iPhone polni s prsvilnimi kapacitetami.

Predlagamo pa seveda, da se tem težavam izognete tako, da ne uporabljate kablov ”sumljivega izvora”, natrgane, poškodovane kable, ter nereguliranih avto polnilcev. 

Ostali zapisi: