iPhone 6 plus touch disease

iPhone 6 plus touch disease

Se še spomnite afere "bandgate" pri modelih iPhone 6 in iPhone 6 plus? Naj vam osvežimo spomin - veliko uporabnikov iPhonov 6, predvsem pa iPhonov 6 plus je potarnalo, da se jim je naprava zvila že pri normalni uporabi oz pri nošenju v žepu. Kasnejše diagnostike so pokazale, da je Apple uporabljal zlitino aluminija, ki se je dokaj hitro upognila in povzročila zvijanje iPhona. Pri kasnejših modelih so začeli uporabljati močnejšo zlitino aluminija in odpravili to "težavo".

Kaj ima to veze z tako imenovanim "touch disease" in kaj to sploh je? To je poškodba oz okvara, ki prizadane predvsem iPhone 6 plus (tudi iPhone 6) in onemogoči uporabo zaslona na dotik. Izkazuje se tako, da se na napravi na vrhu zaslona pojavlja utripajoča siva vrstica.

Do napake pa prihaja predvsem zaradi zvijanja in upogibanja iPhona. Ker matična plošča na predelu kjer je čip za regulacijo zaslona na dotik ni ojačana in so povezave pod čipom slabo integrirane se zgodi, da se povezava med čipom in matično ploščo prekine in tako pride do napake "touch disease". 

To napako je možno odpraviti, vendar odprava napake zahteva napredna orodja in znanja za  servis "touch disease". V praksi se vsa tovrsta popravila izvajajo pod mikroskopom, saj ima čip za regulacijo zaslona na dotik 130 povezav z matično ploščo, 2 izmed teh povezav pa je potrebno nadomestiti z novimi (jumperji), drugače se napaka lahko pri ponovnem zvijanju ponovi.

 

Ostali zapisi: