Pregrevanje iPhona 6s Plus

Pregrevanje iPhona 6s Plus

Na servis smo prejeli iPhone 6 Plus, ki se je uporabniku med delovanjem močno segrel - do tako visoke temperature, da ga ni možno več držati v roki. Poleg tega je po nekaj minutah na napravi izpisalo sporočilo: “iPhone needs to cool down before you can use it“. Prav tako je v tem času baterijo totalno izpraznilo, zato je uporabnik želel na servisu zamenjati baterijo v upanju, da bo to rešilo napake. 

 

Ko smo slišali za opis napake smo takoj pomislili na pregrevanje komponente na matični in stranki pojsnili zakaj se lahko iPhone tako močno segreva in, da menjava baterije po vsej verjetnosti ne bo rešila opisane težave.  Dogovorili smo se, da na napravi opravimo diagnostiko in o rezultatih obvestimo stranko in ponudimo možnosti popravila iPhona. 

 

Ker smo na teh modelih imeli že kar nekaj podobnih primerov, smo hitro vedeli kje se bomo lotili testiranja in diagnostike iPhona. Iz ohišja telefona smo odstranili matično ploščo in delo preselili pod mikroskop in preverili pregrevanje matične plošče pod termalno kamero. Kar hitro smo prejeli potrditev naših sumov - pregrevanje wifi/bluetooth čipa na matični plošči naprave. 

 

Lotimo se odstranjevanje čipa, ki se pregreva tako, da najprej odstranimo smolo okoli čipa in sosednjih komponent s katero so zalite, saj lahko le tako varno odstranimo le čip brez ostalih komponent. Ko immo pripravljen čip, se lotimo odstranjevanja čipa z pištolo na vroč zrak. S krožnimi gibi in enakomernim segrevanjem odstranimo čip in pod njim ponovno nacinimo nogice, ter očistimo predel matične plošče kjer leži čip. V tej fazi lahko preverimo, če smo odstranili pregrevanje tako, da napravo ponovno zaženemo pod termalno kamero in opazujemo spremembe temperature. 

 

Lotimo se namestitve novega čipa in ga s pištolo na vroči zrak segrevamo do te mere da se nogice čipa in matične plošče spojijo. Počakamo, da se matična plošča ohladi in se lotimo sestavljanja naprave. Ko iPhone sestavimo lahko ponovno opazujemo ali se naprava kaj segreva pri uporabi. Ker iPhone deluje z normalno tempreaturo nadaljujemo s popravilom. 

 

iPhone 6s in novejši ima zapisan naslov wifi čipa na spominskem modulu - NAND in imamo dve možnosti izbrisa tega naslova iz naprave - da odstranimo spominski modul in ga preprogramiramo s posebnim programatorjem ali pa da uporabimo mini računalnik s posebno programsko opremo s katero lahko odstranimo zapis wifi naslova iz NAND čipa. Ker je postopek z mini računalnikom hitrejši in ga na iPss servisu imamo se seveda odločimo za drugi način. V kolikor tega koraka ne opravimo sta na iPhonu onemogočene funkcije wifi in bluetooth. 

 

Sedaj je iPhone 6s Plus popravljen in delujoče vse funkcije. Sledi še zadnje testiranje naprave preden lahko stranko obvestimo o uspešnem popravilu. 

 

 

Ostali zapisi: