Menjava baterije iPad Air

Menjava baterije iPad Air

Na iPss servisu na dnevni bazi menjamo baterije v iPad-ih ali iPhonih, danes pa bomo opisali postopek menjave baterije na iPad-u Air prve generacije.

Ta model iPad-a je izšel leta 2013, kar pomeni, da je v večini napravah (tega modela) baterija že dobro opešala - to se izkazuje na različne načine:

  • baterija se hitro izprazni
  • iPad ugaša pri visokih % baterije - to se največkrat izkaže tudi če napravo uporabljate na mrazu
  • baterija se hitro napolni
  • kapaciteta baterije pada nekonsistentno - primer iz 80% na 30% v parih minutah
  • napihnjena baterija

Na iPad-u najprej s programom na računalniku preverimo stanje baterije. V našem primeru nam pokaže res slabo stanje baterije, saj je kapaciteta baterije le še 5% od zasnovane nove baterije, kar je seveda tudi razlog za menjavo baterije na iPadu.
Lotimo se popravila iPad-a. Na iPadu najprej preverimo vse funkcine delovanja, da se prepričamo, da na napravi ni še kakšne druge napake. Ker imajo vsi iPad-i steklo lepljeno na okvir se lotimo segrevanja stekla z vseh strani - počasi in s pravilno temperaturo. S segrevanjem omehčamo lepilo, ki drži steklo na okvir. Uporabimo vakumske čepke za demontažo stekla. Na predelu kjer se steklo loči od okvirja si pomagamo s plastificiranimi karticami, da ločimo steklo od okvirja - na ta način se izognemo poškodbam stekla (praske z notranje strani). Ko imamo steklo ločeno iz celotnega okvirja ga zaščitimo s folijo, da se izognemo kakršnimkoli ostankom prašnih delcev na notranjosti iPad-a. Prav tako s folijo zaščitimo tudi LCD zaslon. Pri odstarnjevanju stekla z iPad-a vedno uporabljamo rokavice in zaščitna očala.

Ko imamo odstranjeno steklo se lotimo demontaže zaslona in matične plošče iPada. Ta model iPad-a nima baterije priklopljene s konektrojem, ampak pini matične plošče ležijo na pinih baterije in so pritrjeni z vijakom.

Ko imamo matično ploščo in zaslon odstranjen iz ohišja se lotimo odstranjevanja baterije. Baterija je zalepljena na ohišje in jo je dokaj težko odstraniti iz ohišje - pomagamo si s segrevanjem hrbtišča in posebnimi plastičnimi karticami, da lahko varno odstranimo baterijo. Velika nevarnost je, da baterijo poškodujemo - predremo, kar lahko povzroči, da baterija zagori.

Sedaj ko smo odstranili iztrošeno baterijo sledi čiščenje ostankov lepila na okviru, kjer je zalepljeno steklo in baterija. Pome,bno je, da dobro očistimo te predele, da se lahko novo lepilo dobro prime na okvir. Odstranimo tudi ostanke lepilnega traku na samem steklu, da imamo komponente pripravljene na vgradnjo.

Vgradimo novo baterijo, ki jo pred tem z multimetrom stestiramo. V ohišje vstavimo nazaj matično ploščo in na robove ohišja namestimo nove dvostranske lepilne trakove. Ko imamo to ptipravljeno se lotimo vgradnje zaslona in stekla. Odstranimo zaščitne folije, ki smo jih namestili in prilepimo steklo na ohišje. Za boljšo sprijemnost lepilnih trakov jih malo segrejemo in celoten iPad damo v primež pod pritisk.

Baterija na iPad-u je zamenjana in lahko spet služi uporabniku nekaj let.

Ostali zapisi: