Popravilo iPhona 8, ki se ne prižge

Popravilo iPhona 8, ki se ne prižge

Na servis smo prejeli iPhone 8, ki je med pogovorom prenehal delovati. Baterija iPhona je bila napolnjena in telefon stranki ni padel.

Iz izkušenj smo hitro sklepali, da gre za napako na matični plošči - prekinitev ene izmed napajalnih linij. Lotili smo se popravila in pričeli z diagnostiko telefona.

Telefon smo priklopili na polnjenje in vmes priklučili inštrument, ki nam kaže koliko toka gre čez napravo - kot smo sklepali se pojavljajo prekinitve saj iPhone ni prejel nič toka.

Nadaljujemo z odpiranjem iPhona in iz ohišja demontiramo matično ploščo, ter popravilo preselimo pod mikroskop. Pomerimo nekaj najbolj pogostih linij na matični plošči iPhona na katerih se pogosto pojavljajo prekinitve in ugotovimo, da imamo prekinitev na liniji PP_VDD_BOOST.
Ker ne vemo katera komponenta na tej liniji povzroča kratek stik, si pomagamo z freeze spray-jem, ta nam matično ploščo zamrzne in ko čez linijo spustimo tok hitro vidimo katera komponenta se najprej segreje (prikaz na sliki). Za zaznavanje poškodovanih komponent oz komponent v kratkem stiku uporabljamo tudi termalno kamero, ki nam prav tako pokaže komponento na akteri je kratek stik.

Zamenjamo poškodovani kondenzator s pištolo na vroči zrak in preverimo, če se kratek stik še vedno pojavlja.

Napaka je odpravljena in naprava se prižge in deluje normalno. Prav tako so vsi podatki ostali na telefonu. Lotimo se dokončnega sestavljanja iPhona, ter obvestimo stranko o uspešnem popravilu.

Ostali zapisi: