Servis neodzivenega iPhone 6

Servis neodzivenega iPhone 6

V popravilo smo prejeli iPhone 6, ki se stranki ni več odzival in ga ni bilo mogoče več prižgati. Pri tovrstnih napakah običajno lahko sklepamo na nekaj možnosti, ki bi lahko povzročale tovrsten odziv oz neodziv iPhona:

  • kabel s katerim polnete iPhone je lahko poškodovan ali pa ne deluje
  • napaka na polnilni enoti iPhona - baterija telefona ne prejme toka za polnjenje
  • baterija - tako iztrošena baterija, da je ni možno več oživeti

Lotimo se diagnostike naprave. Napravo smo najprej priklopili na naš polnilec - za katerega vemo, da deluje.
Telefon še vedno ne da nobenega znaka. Lotimo se odpiranja telefona in odklopimo baterijo, ter polnilno enoto, ter priklopimo na matično ploščo novo baterijo in novo polnilno enoto, ter preverimo odziv telefona - iPhone se še vedno ne odziva, prav tako usb multimeter (med polnilno enoto in kablom) ne kaže sprememb. Pridemo do ugotovitve, da je napaka nekje na matični plošči iPhona 6. Lotimo se demontaže matične plošče iz ohišja iPhona.

Diagnostiko preselimo pod naš mikroskop in se lotimo meritev z multimetrom. Hitro ugotovimo, da je na liniji PP_Vcc_main kratek stik. Sedaj moramo najti komponento, ki povzroča kratek stik in jo zamenjati.
Ker iz izkušen vemo, da imajo modeli iPhona 6 hibo ravno na kondenzatorjih, ki so na tej liniji v bližini procesorja, se lotimo odstranjevanja shieldov nad procesorjem. Shield odstranimo s pištolo na vroči zrak in pod mikroskopom pregledamo kondenzatorje. Na sliki se jasno vidi, da je med kondenzatorji (ob na tej liniji) majhna kroglica spajkalne zlitine - ko ta kroglica naredi kontakt pa povzroči kratek stik in uniči kondenzator.
Ta kroglica spajkalne zlitine pa je nastala že v proizvodni fazi matične plošče v Appolovi tovarni. Do tega pride, ker na tem mestu malenkost preveč nanesejo spajkalne paste in ko matično ploščo segrejejo do spajkalne temperature nastanejo kroglice odvečne spajkalne spojine.

Naša naloga je, da te kroglice odstranimo, da v prihodnje ne povzročajo več iste napake in da zamenjamo poškodovan kondenzator. Odstranjevanja kondenzatorja se lotimo s pištolo na vroč zrak, ter nogice obnovimo z novo spajkalno pasto. Sedaj le nalotamo nov kondenzatori in nazaj prilotamo shield, ter preverimo, če je popravilo uspešno.
Matično ploščo vstavimo v ohišje in priklopimo vse komponente, ter zaženemo iPhone.
Telefon se prižge in deluje brez težav.

Ostali zapisi: