Popravilo iPhona 8 plus - matična plošča

Popravilo iPhona 8 plus - matična plošča

V popravilo smo prejeli matično ploščo iPhona 8 plus z drugega servisa na kateri je bil uničen oz poškodovan konektor za polnilno enoto. Do tovrstnih poškodb lahko hitro pride pri neizkušenih tehnikih, ki jih izdajo živci in poizkušajo na slio priklopiti vezje na konektor - in rezultat je v slikah.

Lotili smo se popravila - najprej smo pod mikroskopom preverili stanje konektorja in videli, da je res močno poškodovan in definitivno potrebuje menjavo. S pištolo na vroč zrak smo odstranili konektor in ugotovili, da sta 2 pina pod konektorjem potrgana, kar pomeni, da konektor na dveh točkah ne bo možno spojiti na matično ploščo.

V shematiki za iPhone 8 plus preverimo katere povezave manjkajo in najdemo najbližje točke kam jih lahko povežemo. Ker so točke kar oddaljene, kar pomeni da moramo do tiste točke peljati kot las tanko žico od te toče, do konektorja smo se odločili, da ne bomo tako daleč peljali žice, saj na izkušnjo tehnikov, ki so “servisirali” ta iPhone ne bomo tvegali, da potrgajo žičke pri vgradnji. Na mestu kjer se je pin konektorja potrgal spraskamo malo maske matične plošče da pridemo do povezave na katero nalotamo žičke in jih utrdimo z UV masko okoli. Postopek ponovimo še za drugi pin. Sedaj je matična plošča pripravljena na nov konektor 🙌.

Med našimi deli poiščemo pravilen konektor in ga pravilno namestimo ter začnemo s segrevanjem s pištolo na vroč zrak. Ker je konektor v veliki večini iz plastične mase moramo previdno segrevati, da ne uničimo oblike konektorja - kar v praksi pomeni, da ne bo možno priklopiti polnilne enote na konektor.

Po opravljenem popravilu očistimo predel na katerem smo delali in preverimo vse povezave konektorja. Najprej opravimo vizualni pregled pod mikroskopom - tu je zelo pomembna povečava mikroskopa in možnost, da lahko preverimo povezave pod kotom, saj šele takrat vidimo, da se kakšen pin na matični plošči ne povezuje s konektorjem. Tudi v našem primeru smo ugotovili, da dve povezavi nista dobro spojene, zato jih spojimo s spajkalnikom.

Sledi še zadnja meritev z multimetrom, kjer preverimo če vse povezave delujejo. Po testu vseh pinov ugotovimo, da je popravilo uspešno iz lahko zaklučimo ta iPhone in se lotimo naslednjega 👌 

Ostali zapisi: