Nedelujoč iPhone 6s

Nedelujoč iPhone 6s

Na servis smo prejeli iPhone 6s, ki se je uporabniku močno segrel in prenehal delovati. iPhone je bil neodziven in ni kazal nobenih znakov življenja.

Napravo smo vzeli v delo. Ker naprav pri polnjenju ni prejemala toka, smo takoj posumili na kratek stik na matični plošči in se lotili demontaže matične plošče iz ohišja iPhona. Delo smo preselili pod mikroskop saj tovrstna opravila najlažje opravljamo s pomočjo mikroskopa. Preverimo klasične linije, ki se na trm modelu pogosto pojavljajo prekinjene in ugotovimo, da multimeter ne zazna kratkega stika na merjenih linijah.

Ker nam je uporabnik rekel, da se je telefon močno segrel se odločimo, da preverimo, če se na matični plošči pri priklopu napajanja segreva kakšna komponenta s termalno kamero.

Termalna kamera nam hitro pokaže da se segreva predel na čipu ki upravlja wifi in bluetooth. Lotimo se odtranjevanja wifi čipa iz matične plošče. Ker je wifi modul na iPhonu 6s prelit s posebno smolo, ki preliva še ostale komponente poleg modula moramo najprej previdno odstraniti smolo (underfill), da lahko čip odstranimo, ne da bi poleg odstranili še ostale komponente. Za odstranjevanje čipa uporabimo pištoli na vroč zrak s širšo konjico, saj gre za fizično velik čip.

Po odstranjevanju čipa očistimo smolo in nacinimo kontakte. Preverimo, če se matična plošča zažene tako, da priklopimo zaslon in priklopimo na napajanje. Telefon se prižge, vendar nima opcije wifi in bluetootha, saj smo odstranili čip, ki upravlja s tem.

Lotimo se namestitve novega wifi čipa na matično ploščo tako, da bo iPhone imel funkcionalen wifi in bluetooth. Ko namestimo nov čip, še ni konec popravila, saj je Apple na teh modelih in novejših uparil spominski modul in wifi modul skupaj tako, da je potrebno razdružiti star wifi čip iz spominskega modula.

Za ta postopek uporabimo mini računalnik iRepair P10 kateri nam omogoča, da na iPhone sprogramiramo različne vrednosti - najbolje pa je uporaben za razdruževanje wifi modula in zapis novega spominskega modula.

Po končanem postopku na programatorju napravo ponovno zaženemo in preverimo v kolikor zazna wifi in bluetooth naprave. Naprava je popravljena, sedaj sledi dokončno zapiranje naprave in že lahko obvestimo srečnega lastnika, da je naprava popravljena in da so podatki na napravi varni

Ostali zapisi: