iPhone X na servisu po padcu v bazen

iPhone X na servisu po padcu v bazen

Na servis smo prejeli iPhone X, ki je stranki med slikanjem v bazenu padel na dno bazena in se po tem začel močno segrevati in ni več deloval. Kadar na servisu slišimo take zgodbe nas iskreno kar malce stisne, ko slišimo od strank, da z iPhonom snemajo pod vodo in v bazenu ali celo morju. Seveda se stranke čudijo, kako je lahko v iPhone pronical voda saj je vodotesen - o vodotesnosti oz ne vodotesnosti iPhona smo že pisali v enem izmed naših člankov. 

 

Lotimo se popravila telefona in pričnemo z razstavljanjem naprave. Odstranimo zaslon in odvijemo vijaki, ki fiksirajo shield preko vseh konektorjev na matični plošči ter izklopimo baterijo in vse ostale konektorje. Vizualno preverimo zgornjo stran matične plošče o sledeh vode, vendar ne nakazuje nobenih znakov kontakta vode (oksidacija). Iz ohišja odstranimo matično ploščo, ter se lotimo pregleda pod mikroskopom - tu lahko opazimp, da je oksidacija med sloji plošče. Opravimo še nekaj meritev z multimetrom, da se prepričamo katere linije so prekinjene, ter se lotimo razslojevanja matične plošče. 

 

iPhone X je prvi iPhone z “dvojno sendvič” matično ploščo, kar pomeni, da ima dve matični plošči, ki sta med sabo povezani (zlotani). Ravno tu je običajno največ težav printeh modelih, saj se dogaja, da se povezave med sloji lahko uničijo (padci in udarci) ali pa kot v našem primeru vmes pronica voda. 

 

Matično ploščo postavimo na specijalen grelec, ki ga nastavimo na točno določeno temperaturo (sloji matične plošče so med seboj zlotani s pasto z nižjim tališčem kot običajno) in počakamo, da se plata segreje do te mere, da lahko odstranimo zgornji sloj. Pod mikroskopom hitro najdemo predele, ki so zoksidirali in ustvarjali kratek stik na matični plošči. Lotimo se odstranjevanja kratkih stikov in priprave matične plošče na namestitev nove paste okoli okvirja. Za to uporabimo specialno šablono, ter pasto nanesemo na šablono, ker je tu ogromno povezav moramo pred združevanjem vse povezave dobro preveriti, drugače moramo postopek ponoviti. 

 

Pred združevanjem matičnih plošč se moramo seveda še prepričati ali smo odstranili vse kratke stike, ki so nastali zaradi vode in plato vstavimo v ultrazvočni čistilec, da očistimo še ostale morebitne ostanke vode. V posebnem ohišju stestiramo oba sloja matičnih plošč preden se lotimo  spjanja slojev. 

 

Matično ploščo ponovno postavimo na grelec in združimo oba sloja skupaj. 

 

Sledi testiranje naprave - ugotovimo, da se naprava prižge in deluje brez prekinitev. Preverimo še ostale funkcije (touch, slušalka, zvočnik,...)


Ostali zapisi: