iPhone 6 težave s povezovanjem na omrežje

iPhone 6 težave s povezovanjem na omrežje

Na servis smo prejeli iPhone 6, ki je občasno izgubil povezavo z mobilnim omrežjem in se nikakor ni hotel povezati nazaj na omrežje. Stranka je preverila povezavo z večimi različnimi sim karticami in prav tako se iPhone ni hotel povezati na omrežje ali pa celo niti ni zaznal sim kartice. 

 

Ker gre pri teh modelih iPhonov za dokaj pogosto napako smo hitro preverili ali iPhone pri vpisu kode (*#06#) v številčnico izpiše IMEI številko. Ugotovimo da se IMEI številka ne izpiše, kar nam nakazuje na zanano napako na baseband čipu oz napako matične plošče pod baseband čipom. 

 

 

Lotimo se popravila. Napravo najprej razstavimo do te mere, da lahko ven vzamemo matično ploščo in jo vstavimo v držalo. Sledi delo pod mikroskopom - najprej odstranimo shilde na predelu kjer bomo opravljali servis in ko imamo dostopen baseband čip se lotimo odstranjevanje čipa s pištolo z vročim zrakom. Ker je ta čip med večjimi in lahko dostopen na matični plošči je ta postopek hiter. Po odstranitvi čipa sledi pregled stanja matične plošče pod čipom. Na nogice nanesemo svežo pasto za lotanje in osvežimo nogice. Pri pregledu ugotovimo, da je ena izmed nogic potrgana - sledi obnova potrgane nogice z ultra tanko žico debeline 0,009 mm, ki jo nalotamp na bližnje pozicije, ter jih fiksiramo z UV maskirno pasto. 

 

Sedaj sledi postopek “reball-a” čipa. Ker je baseband čip na vsaki napravi drugačen in hrani zapis o IMEI številki ga ne moremo enostavno menjati z drugim ampak je potrebno uporabiti isti čip, da ga procesor prepozna. Zato je potrebno na novo nalotati kuglice na čip - postopek “reball”. To opravimo s posebnimi šablonami (za vsak modele iPhona so svoje šablone), ki jih namestimo na čip in jih premažemo s pasto za lotanje ter segrevamo s pištoli na vroč zrak. 

 

Sedaj imamo matično ploščo in BB čip pripravljen na zadnjo fazo - spjanje čipa in matične plošče. Čip namestimo na pozicijo na matični plošči in ponovno uporabimo pištolo na vroč zrak in čip segrevamo do te mere, da se kuglice pod čipom stopijo in spojijo na matično ploščo. 

 

Počakamo, da s plata ohladi, ter se lotimo sestavljanja naprave. Nastavimo datum in uro, ter vstavimo sim kartico v nparavo ter preverimo če iPhone ujame signal, ter čenizpiše IMEI številko. Ugotovimo, da sedaj naprava uspešno ujame signal in izpiše IMEI. obvestimo stranko o uspešnem popravilu ter pripravimo iPhone za prevzem. 


Ostali zapisi: