iPhone SE v popravilu pri “domačem mojstru”

iPhone SE v popravilu pri “domačem mojstru”

V popravilo smo prejeli iPhone SE, ki je imel razbito steklo in težave z zaslonom na dotik (touch screen). Zaslon iPhona ni zaznaval vseh pozicij na touch enoti in občasno tudi sam tipkal (ghost touch). Težave smo pripisali zaslonu, saj je bil fizično poškodovan in očitno enkrat že zamenjan z neko slabšo kvaliteto zaslona - saj smo hitro opazili čudne barve na zaslonu.

Napravo smo odprli in čakalo nas je neprijetno presenečenje - vsi indikatorji za stik z vodo so bili obarvani v rdeče, kar pomeni, da je bil iPhone izpostavljen vodi. Iz naprave smo vzeli matično ploščo, ter pod mikroskopom preverili, če je kje kaj škode, ki jo je naredila voda. K sreči na matični plošči ni bilo nobene sledi oksidacije in tudi vrednosti komponent so bile pravilne.

Pri pregledu pod mikroskopom pa smo ugotovili, da je domači mojster pri prejšnem popravilu iPhona poškodoval konektor na matični plošči za priklop touch enote. To je dokaj pogosta napaka, ki se zgodi v kolikor se pri priklopu konektorjev zaslona ne pozicionira pravilno konektorja in se pri tem še uporabi preveč sile. V našem primeru je zaslon pri takem konektorju še deloval, vendar bi že pri manjšem padcu ali udarcu verjetno izgubil kontakt - kar bi povzročilo nedelovanje zaslona.

Odločili smo se za popravilo oz menjavo omenjenega konektorja. Star konektor smo razlotali in odstranili iz matične plošče in jo predpripravili za namestitev novega konektorja (očistili in na novo nacinili nogice, kjer bo konektor spojen). Po predpripravi smo namestili nov konektor in preverili, da so vsi spoji konektorja čvrsti. Sledilo je čiščenje z alkoholom in vgradnja matične plošče v ohišje, ter namestitev novega zaslona in testiranje vseh funkcij zaslona.

Po testu smo ugotovili, da je bilo popravilo iPhona uspešno in ga zaključili - napravo smo odposlali stranki.

Ostali zapisi: